I dag fikk jeg spørsmål igjen om hvorfor det heter fargetemperatur, og hva det egentlig er. Så her kommer en veldig forenklet forklaring.
For at en lyskilde kan ha en “fargetemperatur”, så må det være en såkalt “fullspekter” lyskilde. Det betyr at den sender ut jevnt fordelt stråling i hele det synlige området av det elektromagnetiske spekteret(1). Som denne figuren viser.
Temperaturen får man ved at man varmer opp feks et stykke Wolfram(2) til det gløder. Som i en halogenpære for eksempel. Når temperaturen nærmer seg 1200 grader Kelvin(3) (ca 925 grader Celsius) så blir det rødglødende. Da er fargetemperaturen 1200K for dette lyset. Fortsetter man å varme opp metallet, til feks 5600 grader Kelvin (5326 grader Celsius), så blir det hvitglødende! Fargetemperaturen for dette lyset er da 5600K. Dette er “ekte” fargetemperatur.
Moderne LED-lamper er oppgitt med en fargetemperatur. Eller justerbar fargetemperatur for eksempel fra 3000K til 6000K. Dette er ikke “ekte” fargetemperatur, men såkalt “korrelert” fargetemperatur. Det betyr at lyset som kommer ut fra lampa ikke har en jevn fordeling av farger som i figuren over, men tre eller flere topper. Noen bølgelengder kan til og med mangle helt!
Som fotografer må vi da være veldig obs på at objektene vi filmer har den fargen de har fordi de reflekterer bølgelengdene til den fargen de har. Dersom bølgelengdene som skaper fargen på en overflate mangler, eller er mye mindre en i lys med ekte fargetemperatur, så blir fargen på bildet feil. Disse feilene er som regel verre jo billigere lyskilden er. Jeg ville heller brukt de gode gamle halogenlampene en nye billige LED-lamper.
Linker:
1: https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum
2: https://no.wikipedia.org/wiki/Wolfram
3: https://en.wikipedia.org/wiki/Kelvin