Økonomene herjer!

Å lese sånt som dette gjør direkte vondt. Å selge bunaden ville kanskje hjulpet henne på kort sikt, men på lengre sikt er det som å pisse i buksa for å holde varmen! Når pengene for bunaden er brent opp i ovnen, så er hun tilbake til utgangspunktet. Hva skal hun da selge? Problemet er at hun, i likhet med veldig mange andre, helt sikkert ikke har noe valg! Veldig mange mennesker tvinges for tiden til å ta valg alle vet er lite lurt økonomisk.

Hvordan har det blitt slik? Jeg mener at økonomene har minst 90 prosent av skylda! Det er økonomer som sitter i banker, forsikringsselskaper, inkassobyråer, fondsforvaltere, etc etc og styrer. Mange av rådgiverne i storting og regjeringen er økonomer! Til og med mediene benytter seg av økonomer, både som kommentatorer og programledere.

Mange økonomer liker å se på seg selv som vitenskapsfolk. Jeg tilhører dem som mener at økonomi ikke er en vitenskap! Joda, man kan selvfølgelig bruke vitenskapelige metoder innen økonomi, og det gjøres hele tiden, men det gjør ikke nødvendigvis økonomi til en vitenskap! De «økonomiske teoriene» er i beste fall hypoteser. De er som regel hverken verifiserbare eller falsifiserbare. En (natur)vitenskapelig teori kan forutsi noe med 99,99999999% sikkerhet. Ingen økonom kan forutsi noe som helst om samfunnet med mer en femti prosent sikkerhet. Og hvis de tør å si noe med større sikkerhet, så kan helt sikkert du og jeg gjøre det samme! Da kan man like gjerne flippe en mynt. Dét har ofte like stor sannsynlighet for å gi rett svar som å lytte til økonomene!

Likevel lar vi økonomene styre viktige avgjørelser i samfunnet. Er det ikke på tide vi kaster disse dilettantene ut og begynner å lytte til mennesker som vet hva de snakker om? Man må jo være økonom for å komme på idéen om «opprinnelsesgaranti» på strøm! Det er vel faktisk ikke fysisk mulig i virkeligheten, men fullt mulig i økonomiens verden. Eller Acer. Fungerer sikkert supert på papiret, men nå har vi jo sett hva det fører til i virkeligheten!

Ut med økonomene!!


Få nyhetsbrev!
PS: Jeg har ingen automatisk utsendelse av «nyhetsbrev». Det gjør jeg manuelt på enkelte innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.