Jeg har fått spørsmål en del ganger om hvorfor blenderskalaen har akkurat de tallene den har; 1,4 – 2 – 2,8 – 4 – 5,6 osv… En tallrekke alle som eier et kamera kjenner igjen. Men hva betyr de egentlig? Hvorfor er det minste tallet den største blenderen? Og hvorfor heter de f-nummer?
Hva er egentlig blenderen? Kort og veldig enkelt forklart er det en variabel åpning inne i objektivet som lar deg bestemme hvor mye lys linsa slipper igjennom.
De fleste har vel hørt at et blendertrinn enten dobler eller halverer lyset som slipper igjennom objektivet. Så hvorfor ikke bruke 1 – 2 – 4 – 8 – 16 – 32 osv…? Vel, det kunne man kanskje gjort. Men det er ikke en god måte å gjøre det på. Med de tallene ville man for eksempel ikke visst hvor mye lys et objektiv slipper inn til sensoren i forhold til et annet. Man trenger rett og slett universelle tall som kan sammenligne alle linser med hverandre.
En måte å forklare blendertallene på er at de henger sammen med brennvidden på objektivet; tallene er nevneren i en brøk. Telleren i brøken er objektivets brennvidde.
Om man deler brennvidden, focal length -f- med blendertallet så får man blenderåpningens diameter som resultat.
f/5,6 = blenderåpningens diameter. Derav “f-nummer”
Har du et objektiv med brennvidden 50 millimeter, og det minste blendertallet er 2 så er diameteren på objektivets største blenderåpning 25 millimeter. Da kan man lett regne seg fram til arealet på blenderåpningen som er: 490,8738(…) kvadratmillimeter. Det er dette arealet som avgjør hvor mye lys objektivet slipper inn til kamerasensoren. Vil man halvere lysmengden, så trenger man å halvere arealet på åpningen til 245,4369(…) kvadratmillimeter. Deler man 50 på neste tall i blenderrekka – 2,8, og regner ut arealet, så får man 250,4458… kvadratmillimeter.
Vent litt… Det er jo ikke halvparten?
Nei, og det er fordi blendertallene med desimaler er avrundet. Blender 2,8 er egentlig blender 2,8284(…)! I tabellen under finner du de egentlige tallene for de mest vanlige blenderverdiene.
Når man vet dette, så er det også logisk hvorfor et lite blendertall er en stor blenderåpning og et stort blendertall er en liten blenderåpning. 50mm/2,8 er større diameter, og dermed et større areal, en for eksempel 50mm/5,6.
For de mer matematisk interesserte kan jeg nevne at blendertallene også er en geometrisk sekvens med potenser av roten av 2:
Det er altså f-nummer. Men så er det en god del linser som er oppgitt med T-nummer. Spesielt linser beregnet på filmkameraer. Når man beregner f-nummer matematisk så får man ikke tatt med i beregningen allt det som påvirker objektivet i den virkelige verden. F-nummer er en teoretisk verdi som ikke tar hensyn til for eksempel hvor mye lys som absorberes av glasset i objektivet. Jo mer glass desto mer lys blir absorbert. T-nummer, eller T-stop (“true f stops”), er faktiske målte verdier for hver enkelt objektiv og blendertrinn. Og forskjellen kan i noen tilfeller være stor. f/2,8 kan for eksempel i virkeligheten være T/3,1 eller mer. T-stopp er altså mer nøyaktige.